sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Uusi treenikaveri: spinningpyörä!

Tuli aika siirtää pyöräilyt sisälle. Vaikka vielä on kauniita aurinkoisia syyspäiviä, ei ainakaan arki-iltaisin ehdi valoisaan aikaan pitkälle pyörälenkille - ja alkaa siellä viimassa jo varpaatkin jäätyä! Viime talvena pyöräilin trainerin kanssa maantiepyörällä kylmässä eteisessä, mutta jotenkin jäin kaipaamaan viihtyisämpää ja sosiaalisempaa treeniympäristöä - siis telkkarin ääressä ja perheen kanssa :) niinpä kun tarjoutui tilaisuus ostaa halvalla käytetty spinningpyörä, haksahdin heti. 

Erot spinningpyörän ja traineripyöräilyn välillä ovat huimat, juuri tuosta sosiaalisesta näkökulmasta. Traineripyöräily on tottakai lajinomaisempaa ja siinä pysyy tuntuma maantiepyörän ajoasentoon, mutta spinningpyörä voittaa sen hiljaisuudessa, turvallisuudessa ja pienessä koossa. (Turvallisuudella viitataan tässä siihen ettei spinningpyörässä ole pinnoja, joten pienet sormet ovat paremmassa turvassa...) Pyörän hiljaisuus takasi sen ettei perheeltä tullut minkäänlaista noottia reilun tunnin kestäneen treenin aikana, vaan dinosaurus-leffaa pystyttiin katsomaan täysin häiriintymättä. Spinningpyörässä saa hyvän ja portaattoman vastuksen sillä parikymmenkiloista vauhtipyörää jarrutetaan +/- -rullalla. Olen aivan myyty :)


Pyörä on myös sen verran "kevyt", tai no ainakin kannettavissa, että sitä jaksaa roudata edestakaisin olohuoneen ja eteisen välillä. 

Kesän lopulla pääsin vihdoin työmatkapyöräilyn makuun. Olin pitkään jahkaillut vaihtovaatteiden, läppärin ja suihkukamppeiden roudaamisen ongelmia... Sekä tietenkin pyöräilyn aikatauluttamista, kun 80km matkaan menee noin kolme tuntia. Ratkaisu löytyi ("yllättäen") hyvästä pyöräilyrepusta ja aikaisesta heräämisestä. Viiden aikaan ylös, puoli kuudelta lähtö - yhdeksältä työpöydän ääressä! Montaa tällaista työmatkaa en lopulta ehtinyt tehdä, mutta reitti Karjaalta Kirkkonummen ja Espoon kautta Helsinkiin tuli sen verran tutuksi, että on helppo jatkaa alkukesästä kun taas kelit sallivat. Varhaisissa aamuissa tien päällä on ihan oma tunnelmansa. Ja tuleepa siinä tehtyä mukavasti viikon pitkä treeni! Eräänä viikonloppuna poljin vielä huvikseni reitin pidemmän kautta Helsingistä Karjaalle, 100km syksyisessä maisemassa. Helsingin ja Karjaan välillä on pitkä matka kevyenliikenteen väylää ja vasta Kirkkonummen jälkeen joutuu pyöräilemään autotien laitaa. Sekään ei ole kovin turvatonta sillä 51-tiellä on erittäin leveät pientareet. Maantiepyöräilijän herkkua, tämä seutu! Tässä muutama näpsy ruskaretkeltä Kirkkonummen, Inkoon ja Billnäsin teiltä:

Hyviä syystreenejä!
Katja H-K

2 kommenttia:

  1. Uu mäkin tykkään spinningistä ihan sikana! Mistä ostit tuon pyörän? :-)

    www.do-what-you-really-love.blogspot.com

    VastaaPoista
  2. Kiva! Spinningpyörä tuntuu paljon jykevämmältä kuin viimeksi kokeilemani kuntopyörät. Tämä kyseinen oli löytö nettikirpparilta (50e) ja näkyy niitä olevan myynnissä useampiakin eri kuntoisia, näköisiä ja eri hintaluokissa. Suosittelen, eivät ole mitään heppoisia jumppalaitteita! :)

    VastaaPoista